Sałatka warstwowa z tuńczykiem

5 (147 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosta i bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem w roli głównej, na różne okazje.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 dag twardego sera żółtego
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    6 jaj
    4 ogórki kiszone
    2 małe cebule
    1 mała puszka kukurydzy
    4 łyżki majonezu
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony pieprz o smaku
    Pęczek szczypiorku do posypania
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić zetrzeć na tarce jarzynowej, obraną cebulę posiekać w drobną kostkę, tuńczyka z puszki osączyć z zalewy, ogórka kiszonego pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce.

    Sałatkę układać warstwowo w salaterce w kolejności: starty ser, tuńczyk z cebulką, posolić i doprawić do smaku posmarować dwoma łyżkami majonezu, rozłożyć warstwę ogórków i kukurydzy znów doprawić solą i pieprzem do smaku, rozsmarować resztę majonezu wyłożyć starte jajka, posypać posiekanym cienkim szczypiorkiem, schłodzić w lodówce.

    Sałatkę mieszać dopiero na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata Ser żółty Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować