Warstwowa sałatka bankietowa z tuńczykiem

4.32 (203 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Sałatka z tuńczykiem w roli głównej, w towarzystwie chrupiącego brokułu i innych warzyw, jajek oraz aromatycznego sera, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 brokuł
    6 jajek
    1 czerwona papryka
    1/2 pęczku szczypiorku
    140g żółtego wędzonego sera
    sól
    cukier
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.32 (203 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Przekąski

Warstwowa sałatka bankietowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • 2. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.
  • 3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce o drobnych oczkach.
  • 4. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.
  • 5. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, żółty ser, czerwona papryka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, kawałki tuńczyka, kukurydza, białka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, żółtka, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować