Sałatka śledziowa warstwowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Sałatka w trochę innym wydaniu, do której wykorzystałam pieczone buraki i marchewkę gotowaną. Polecam przemycać witaminy w połączeniu ze śledziami. Polecam na świątecznym stole.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 płaty śledziowe matias

    1/2 jabłka

    1/2 cebuli białej

    natka pietruszki

    1 burak pieczony

    1 marchewka gotowana

    sól, pieprz

    2 łyżki śmietany ukwaszonej

    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka śledziowa warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie kilka godzin. Jajko gotuję na twardo. Marchewkę wykorzystałam z gotowania bulionu warzywnego. śledzie kroję paski małe, połowę przekładam do miski, dodaję śmietanę jedną łyżkę, jabłko pokrojone, cebulę pokrojoną drobno, natkę, sól, pieprz i mieszam. W miseczce układam folię spożywczą i mocno dociskam do brzegów. Na samym dnie wykładam śledzie w śmietanie, następnie dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę. Pozostałe śledzie kroję tez w paski, dodaję pokrojonego w mała kostkę buraka, można dodać też trochę jabłka, doprawiam sola, pieprzem, dodaję łyżkę śmietany. Mieszam i wykładam na marchewkę. Przykrywam folią spożywczą i dociskam. Wstawiam do lodówki na godzinę. Wyjmuję bezpośrednio na talerz, dekoruję natką pietruszki, gwiazdkami z buraka, na górze ścieram jajko ugotowane na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jajka Marchewka Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować