Sałatka jajeczna z burakami.

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Warstwowa sałatka polana sosem czosnkowym, który po odstawieniu pięknie wybarwia się od kremowego do rozmaitych odcieni bordo.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
    2 buraki (ugotowane, lub upieczone),
    4 ogórki (kiszone lub korniszony),
    1 cebula,
    2 łyżki majonezu,
    2 łyżki jogurtu naturalnego,
    2 łyżki płynu z ogórków,
    2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz, cukier – do smaku,
    2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka warstwowa

Sałatka jajeczna z burakami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, buraki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    Ogórki pokroić w półplasterki.
    W salaterce układać warstwami, w kolejności: połowa buraków, cebula, ogórki, jajka i na koniec buraki.
    Jogurt, majonez i płyn z ogórków wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać i polać tym sosem sałatkę w salaterce (już nie mieszać).
    Po wierzchu posypać sałatkę natką pietruszki i odstawić na kilka godzin do lodówki, w tym czasie wymieszają się smaki składników, a sos pięknie się wybarwi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować