- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- przyprawa gyros
- sól, pieprz – według uznania
- jedna duża cebula czerwona
- ketchup
- 5 średnich ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- majonez
- 2 średnie papryki czerwone
- mała kapusta pekińska
Sposób przygotowania przepisu:
Sałatka gyros
1.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros, solą i pieprzem, dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Polecam odstawić doprawione mięso na godzinę.
2.
Następnie smażymy mięso na patelni na złoty kolor i zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej zostawić pod przykryciem, by mięso nie wyschło za bardzo.
3.
Cebulę czerwoną i kapustę pekińską kroimy w cienkie plasterki.
4.
Międzyczasie odsączamy kukurydzę z puszki.
5.
Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
6.
Wszystkie składniki mamy przygotowane, więc układamy je warstwami w salaterce: MIĘSO / CEBULA / KETCHUP / OGÓRKI / KUKURYDZA / MAJONEZ / PAPRYKA / KAPUSTA PEKIŃSKA
Komentarze