Racuchy drożdżowe z serem to świetna propozycja na kolację.
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
250 ml ciepłego mleka,
1,5 szklanki mąki,
25 g świeżych drożdży,
łyżka cukru,
2 jajka,
szczypta soli,
200 g sera twarogowego,
cukier puder do posypania.
Racuchy drożdżowe z serem (twarogiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na chwilę 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Twaróg kruszymy dłońmi.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju, rozgrzewamy. Łyżką wykładamy ciasto, formując zgrabne racuchy. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnikm ogniu.
Komentarze