Ziołowo – korzenne racuchy z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Racuchy z ziemniaków z dodatkiem typowo łąkowych ziół oraz aromatycznej mieszanki przypraw korzennych. Zdrowe, pożywne i niedrogie danie. Warto spróbować, by przekonać się do składników goszczących zbyt rzadko w naszej kuchni.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800 g gotowanych, gniecionych ziemniaków (np. pozostałe z obiadu)
    4 ząbki czosnku
    1 szklanka kwiatów mniszka lekarskiego
    3 łyżki posiekanej pokrzywy
    3 łyżki posiekanego szczawiu
    1 łyżka posiekanych liści krwawnika pospolitego
    1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    50 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    3 jajka
    9 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżeczka grubo mielonego kminku
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    1 łyżka cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziołowo – korzenne racuchy z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziołowo – korzenne racuchy z ziemniaków 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrany i posiekany czosnek, kwiaty mniszka, pokrzywę, szczaw oraz krwawnik. Smażyć 2 – 3 min, mieszając. Wystudzić.
    Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Pozostawić na 10 min do wyrośnięcia.
    Ziemniaki przełożyć do miski i ponownie pognieść z dodatkiem jajek. Dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Dołożyć smażone zioła, lubczyk, miętę oraz wszystkie przyprawy, w tym do smaku. Całość wymieszać, dosypując mąkę i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Ciasto pozostawić na 30 min w ciepłym miejscu.
  • Ziołowo – korzenne racuchy z ziemniaków 2. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje masy.
  • Ziołowo – korzenne racuchy z ziemniaków 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 32 średniej wielkości racuchy. Racuchy bardzo dobrze smakują bez dodatków – na ciepło i na zimno. Można je także podać np. z jogurtem naturalnym, śmietaną czy kefirem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować