Ryż z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kiedyś moja mama bardzo często robiła nam ryż na mleku z jabłkami.
Dawno nie jadłam tak pysznego i pożywnego śniadania, właśnie dziś przypomniałam sobie smak mojego dzieciństwa.

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka - 3 szt
    ryż - 150 g
    cukier wanilinowy - 16 g
    mleko - 3 szkl
    masło - 1 łyżka
    cukier kryształ - 3 łyżeczki
    cynamon
    sok z cytryny - 1 łyżka
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel Śniadanie

Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż z jabłkami 1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w grubszą kostkę.
    Polać jabłka sokiem z cytryny, posypać cukrem wanilinowym, wymieszać.
    Do rondelka wyłożyć masło, wsypać cukier, dodać odrobinę wody, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić jabłka, karmelizować przez chwilę.
  • Ryż z jabłkami 2. Ryż opłukać na drobnym sitku, wrzucić na gotujące się mleko, mieszając gotować.
  • Ryż z jabłkami 3. Połowę ryżu wyłożyć do dwóch pucharków, posypać cynamonem.
  • Ryż z jabłkami 4. Wyłożyć połowę jabłek i ponownie ryż, jabłka i cynamon.
    Udekorować listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mleko Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

ryż z jabłkami

To może cię zainteresować