Karmelizowane gruszki

  • wyświetlono: 2692 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny słodki deser

Gospodyni
  • 30min

Składniki

2 gruszki
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru brązowego
sok z 1/2 pomarańcza
sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Karmelizowane gruszki

  • 1. Gruszki myjemy obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy cukier wraz z miodem. Teraz kładziemy gruszki, wycięciem do dołu. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sok z pomarańcza. Delikatnie zmniejszamy ogień, przewracamy gruszki i tak cały czas do momentu zredukowania płynu. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Gruszki ukadamy na talerzu i polewamy wytworzonym karmelem. Niebo w gębie i palce lizać

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieDesergruszkikarmel

Komentarze

Podobne przepisy

Gruszki w cieście smacznie nadziane

Dodane przez: szpileczka

Nadziane gruszki w cieście

Aromatyczne gruszki w cieście nadziane...

image-0g1cpqy

Dodane przez: kamelajda

Gruszki w karmelu

Pyszne na gorąco.

Zapiekane gruszki.

Dodane przez: ElaDz

Zapiekane gruszki.

Jest to szybki, efektowny, smaczny...

image-10fwglt

Dodane przez: Magster

JABŁKA KARMELIZOWANE

Pachnące cynamonem jabłka które...

Straszne gruszki

Dodane przez: kada

Straszne gruszki

Szybki, łatwy deser na jesienne...

Pieczone gruszki Malinowej ;)

Dodane przez: MalinowaGotuje

Zapiekane gruszki Malinowej

Własna kombinacja smaków :)