Karmelizowane banany

4.5 (185 ocen)

  • 10 min

Karmelizowane banany, gruszki, jabłka to wspaniały dodatek do deserów, lodów, naleśników oraz ciast. Dziś zaserwowałam karmelizowane banany z dodatkiem jogurtu greckiego. Zrobiłam słony karmel. Zapraszam do wypróbowania przepisu ;) !

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki (dla 2 osób) :
    2 banany - pokrojone wzdłuż bądź na plasterki. Polecam użycie bananów twardych, nawet jeszcze zielonkawych
    pół szklanki brązowego cukru
    2 łyżki wody
    2 łyżki masła
    1/3 łyżeczka soli - opcjonalnie - jeśli lubisz słony karmel
    4 - 6 łyżek jogurtu greckiego - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Karmelizowane banany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelni lub rondelku z grubym dnem rozpuść cukier z wodą. Doprowadź do zagotowania i uzyskania złotego karmelu.
    2. Dodaj mało i sól, dobrze wymieszaj do połączenia się składników.
    3. Gdy masa będzie jednolita - dodaj banany. Podgrzewaj w karmelu około 5 minut - do momentu aż zmiękną i się zarumienią.
    4. Nałóż banany na talerze, dodaj po 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego do każdej porcji.

    Smacznego :) !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować