Karmelizowane banany, gruszki, jabłka to wspaniały dodatek do deserów, lodów, naleśników oraz ciast. Dziś zaserwowałam karmelizowane banany z dodatkiem jogurtu greckiego. Zrobiłam słony karmel. Zapraszam do wypróbowania przepisu ;) !
10 min
Składniki:
Składniki (dla 2 osób) :
2 banany - pokrojone wzdłuż bądź na plasterki. Polecam użycie bananów twardych, nawet jeszcze zielonkawych
pół szklanki brązowego cukru
2 łyżki wody
2 łyżki masła
1/3 łyżeczka soli - opcjonalnie - jeśli lubisz słony karmel
4 - 6 łyżek jogurtu greckiego - opcjonalnie
Karmelizowane banany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na patelni lub rondelku z grubym dnem rozpuść cukier z wodą. Doprowadź do zagotowania i uzyskania złotego karmelu.
2. Dodaj mało i sól, dobrze wymieszaj do połączenia się składników.
3. Gdy masa będzie jednolita - dodaj banany. Podgrzewaj w karmelu około 5 minut - do momentu aż zmiękną i się zarumienią.
4. Nałóż banany na talerze, dodaj po 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego do każdej porcji.
Komentarze