Ryba w sosie pomidorowo - pieczarkowym

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Uwielbiam ryby w każdej postaci, na gorąco do obiadu najlepsza taka prosto z patelni, często jednak zostaje parę kawałków, więc robię na zimno z różnymi dodatkami. Najczęściej są to dadatki warzywne, w tym przypadku użyłam pomidorów, papryki, cebuli i pieczarek.
Zrobiłam większą ilość, nie spodziewałam się, że tak będą zachwalać :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg świeżych filetów rybnych (u mnie dorsz)
    1/2 cytryny do skropienia
    sól, pieprz mielony
    3 rozbełtane jajka i bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    sos:
    1/2 kg pieczarek
    3 większe cebule
    2 czerwone papryki
    1 puszka pomidorów krojonych
    przecier pomidorowy kartonik 500g
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra do indywidualnego smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Ryba w sosie pomidorowo - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne pozbawić łusek i resztek ości, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
    W tym czasie przygotować sos, cebulę, paprykę, pieczarki pokroić w paski, wrzucić wszystko na rozgrzany olej w głębokiej patelni, posolić i dusić aż do utraty nadmiernej ilości soków i będą w miarę miękkie.
    Przełożyć do garnka, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, jeśli będzie za gęste dodać wodę, doprawić do smaku i poddusić 10 minut.
    W tym czasie, pokrojoną na małe kawałki rybę opanierować i usmażyć na złoty kolor, po czym ułożyć w głębszym naczyniu wartwami i każdą przykryć gorącym sosem.

Porady

smakuje na ciepło i zimno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować