Karkówka w sosie pomidorowo-pieczarkowym

5 (195 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię karkówkę,dlatego zapiekam ją chętnie z różnymi ulubionymi warzywami,grzybami,ziołami.Ta wersja jest bardzo aromatyczna.Pasuje na wielkanocny stół.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - karkówka (plastry jak na bitki): 6 sztuk
    - cebula: 2 sztuki
    - pieczarki: 500 gramów
    - pomidory: 1 puszka
    - czosnek: 1 ząbek
    - marchew (pokrojona w kostkę): 3 sztuki
    - estragon (lub tymianek/oregano/suszone): 0.5 łyżeczki
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - olej: 3 łyżki
    - pieprz (czarny mielony): 3 szczypty
    - sól: 3 szczypty
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - przyprawa do wieprzowiny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w sosie pomidorowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • 2. Plastry karkówki posypać solą,pieprzem,przyprawą do wieprzowiny,słodką papryką,ułożyć w naczyniu.Pomidory zmiksować,połączyć z koncenratem,pieczarkami,czosnkiem,cebulą,marchewką,wymieszać.Sosem pomidorowym polać mięso,posypać estragonem.W naczyniu ułożyć listki laurowe.Przykryć folią aluminiową.
  • 3. Mięso piec 90 minut w temperaturze 220 stopni C.Wyłączyć piekarnik,mięso wyjąć po 10 minutach.Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Pieczarki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

4.67 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

karkowka

4.67 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Karkówka w sosie pieczarkowym

AnetaJ Pomysł na szybki obiad. 1 min

To może cię zainteresować