Danie bez mięsa – ryba smażona w cieście z dodatkiem warzywnego, pikantnego sosu. Do tego kromka ciemnego pieczywa i dowolna surówka.
35 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
80 dag filetów z pangi lub morszczuka
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sos:
3 marchewki
1 czerwona papryka
1 pomidor, najlepiej malinowy
2 duże ząbki czosnku
4 krążki ananasa z zalewy
Sól, pieprz do smaku
Chili w proszku
Vegeta do smaku
Ryba w cieście z sosem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: marchewki oczyścić ze skórki, pokroić na wąskie plasterki, przełożyć do garnka, zalać wodą , dodać vegetę, sól i pieprz do smaku, gotować do miękkości. Czosnek przetrzeć przez praskę, dodać do marchewki. Pomidora obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki. Z papryki wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Krążki ananas pokroić na małe kawałki – pomidora, paprykę i ananasa dodać do marchewki – całość krótko gotować. Zmiksować wszystko – doprawić solą, pieprzem i przyprawą chili, sos ma być pikantny – zagotować. Sos jest gęsty.
Jajka ubić na sztywno, mąki połączyć ze sobą i proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do ubitych jajek, delikatnie mieszać. Filet ryby osączyć, osuszyć, pociąć na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na kilka minut. Olej rozgrzać na patelni, zanurzyć kawałki ryby w cieście i smażyć na złoty kolor. Kawałki gorącej ryby ułożyć na półmisku, polać gorącym, gęstym sosem.
Porady
1. do gotującej się marchewki można dodać kostkę rosołową.
Komentarze