Ryba po grecku z ... bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa starte . Ryba dorsz . Bakłażany i pomidory w piekarniku aż będą miękkie.
2.Dorsz kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na głębokim oleju kilka minut.
Wykładamy do naczynia i pruszymy mielonym kminkiem.
3.Smażymy pojedynczo warzywa na oliwie.
Seler, marchew, pietruszka, por
4.Łyżeczką zbieramy cały miaż z bakłażana
5.Pieczone pomidory prosimy na kawałki ( bez skórki)
6.Przygotowujemy sos :
Przecież pomidorowy ( nie bardzo rzadki , gęściejszy od soku pomidorowego) Cukier, pieprz, mielony kminek i dużo soku z cytryny . Proporcje są indywidualne . Powinno być słodko kwaśno . Dodajemy warzywa do sosu
7.Sos z warzywami
8.Przekładamy ryba warzywa, ryba warzywa
9.Grillujemy cukinie na oleju, dokładamy sól i pieprz i dekorujemy na wierzchu naszej potrawy
10.Pieczemy ok 40 minut 200 stopni C .
11.Gotowe ! Smacznego !
Porady
Dorsza można wcześniej zamarynować w cebuli, z solą i pieprzem
Komentarze