Ryba po grecku

5 (190 ocen)

  • 50 min

Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Idealna nie tylko na święta.

  • 50 min

Składniki:

  • - 1 kg ryby (ja użyłam morszczuka)
    - 4 marchewki
    - 2 duże cebule
    - 1 seler
    - 1 słoiczek przecieru pomidorowego
    - 1 szklanka oleju
    - sok z wyciśniętej 1 cytryny
    - 4 liście laurowe
    - 10 ziarenek ziela angielskiego
    - 1 małe opakowanie słodkiej papryki
    - sól, cukier, pieprz do smaku

    mąka, jajko, bułka tarta do panierowania
    przyprawa do ryby
    cytryna do skropienia ryby
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rybę. Kroimy ją na małe kawałki, skrapiamy cytryną, przyprawiamy z każdej strony przyprawą do ryby, solą i pieprzem. Panierujemy - w mące, roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. Gotowe kawałki ryby smażymy na rozgrzanym oleju.
  • 2. Wszystkie jarzynki obieramy, ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w paski, przyprawiamy solą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
  • 3. Do garnka wlewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy wszystkie jarzynki i smażymy przez 2-3 minuty, następnie zalewamy wodą, całość dusimy pod przykryciem aż jarzynki będą miękkie. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny, paprykę, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy jeszcze kilka minut.
  • 4. Rybę układamy w naczyniu, a następnie zalewamy gotową zalewą. Odstawiamy do lodówki.

Porady

Ryba najlepiej smakuje jeśli jest przygotowana kilka dni wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Morszczuk Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować