Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy rybę. Kroimy ją na małe kawałki, skrapiamy cytryną, przyprawiamy z każdej strony przyprawą do ryby, solą i pieprzem. Panierujemy - w mące, roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. Gotowe kawałki ryby smażymy na rozgrzanym oleju.
2.Wszystkie jarzynki obieramy, ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w paski, przyprawiamy solą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
3.Do garnka wlewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy wszystkie jarzynki i smażymy przez 2-3 minuty, następnie zalewamy wodą, całość dusimy pod przykryciem aż jarzynki będą miękkie. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny, paprykę, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy jeszcze kilka minut.
4.Rybę układamy w naczyniu, a następnie zalewamy gotową zalewą. Odstawiamy do lodówki.
Porady
Ryba najlepiej smakuje jeśli jest przygotowana kilka dni wcześniej.
Komentarze