Rustykalny chleb na zakwasie

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Łatwy w przygotowaniu chleb, wystarczy jedynie 5 składników. Jego aromat przypomina smaki dzieciństwa, a okrągły kształt i przepieczona, chrupiąca skórka dodają rustykalnego charakteru.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka chlebowa (używałam wagi, więc wszystkie wartości podaję w gramach): 325 gramów
    - zakwas (kuchnia.bobyy.pl/przepis/zakwas-do-chleba-rustykalnego): 200 gramów
    - woda: 275 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - kasza manna: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Rustykalny chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce umieścić mąkę, zakwas, wodę i sól. Dokładnie wymieszać, aż składniki stworzą rodzaj zwartej masy.
  • 2. Przykryć miskę folią sporzywczą i zostawić na ok.8-12 godzin do wyrośnięcia
  • 3. Ułożyć masę na mocno obsypanym mąką blacie, opruszyć obficie mąką. Delikatnie wyrabiać, zakładając krawędzie do wewnatrz, uformować okrągły kształt bochenka.
  • 4. Ułożyć chleb na ściereczce, naciąć wierzch i obficie posypać go mąką, przykryć połową ściereczki, tak by cały był zakryty.
  • 5. Przygotować żaroodporne, głębokie naczynie z pokrywką (ja użyłam specalnego 'garnka' do zapiekania) i wstawić je do piekarnika. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej mozliwej temperatury (230-250 st. C) i podgrzać piekarnik wraz z naczyniem przez ok 30 minut.
  • 6. Ostrożnie wyjąć gorące naczynie z piekarnika i usunąć pokrywkę. Podstawę wysypać od wewnątrz odrobiną kaszy manny. Umieścić chleb w naczyniu.
  • 7. Przykryć pokrywą i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i zmniejszyć temeraturę do 200 st. C. Piec przez kolejne 15 minut, aż bochenek zbrązowieje.
  • 8. Wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce przez 30 minut.

    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować