Łatwy w przygotowaniu chleb, wystarczy jedynie 5 składników. Jego aromat przypomina smaki dzieciństwa, a okrągły kształt i przepieczona, chrupiąca skórka dodają rustykalnego charakteru.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
- mąka chlebowa (używałam wagi, więc wszystkie wartości podaję w gramach): 325 gramów
- zakwas (kuchnia.bobyy.pl/przepis/zakwas-do-chleba-rustykalnego): 200 gramów
- woda: 275 gramów
- sól: 1 łyżeczka
- kasza manna: 3 łyżki
Rustykalny chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce umieścić mąkę, zakwas, wodę i sól. Dokładnie wymieszać, aż składniki stworzą rodzaj zwartej masy.
2.Przykryć miskę folią sporzywczą i zostawić na ok.8-12 godzin do wyrośnięcia
3.Ułożyć masę na mocno obsypanym mąką blacie, opruszyć obficie mąką. Delikatnie wyrabiać, zakładając krawędzie do wewnatrz, uformować okrągły kształt bochenka.
4.Ułożyć chleb na ściereczce, naciąć wierzch i obficie posypać go mąką, przykryć połową ściereczki, tak by cały był zakryty.
5.Przygotować żaroodporne, głębokie naczynie z pokrywką (ja użyłam specalnego 'garnka' do zapiekania) i wstawić je do piekarnika. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej mozliwej temperatury (230-250 st. C) i podgrzać piekarnik wraz z naczyniem przez ok 30 minut.
6.Ostrożnie wyjąć gorące naczynie z piekarnika i usunąć pokrywkę. Podstawę wysypać od wewnątrz odrobiną kaszy manny. Umieścić chleb w naczyniu.
7.Przykryć pokrywą i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i zmniejszyć temeraturę do 200 st. C. Piec przez kolejne 15 minut, aż bochenek zbrązowieje.
8.Wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce przez 30 minut.
Komentarze