Chleb rustykalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: w dużym garnku
mieszamy drożdże z mąką
i 455 ml wody. Przykrywamy
i odstawiamy na 14 godzin.
2.Ciasto: zaczyn mieszamy
z mąką i 170 ml ciepłej wody.
Odstawiamy na 20 minut.
3.Drożdże mieszamy w kilku
łyżkach ciepłej wody i z solą
dodajemy do ciasta. Wyrabiamy,
przykrywamy i odstawiamy
na ok. 70 minut w ciepłe
miejsce. Po 25 minutach ciasto
rozklepujemy w prostokąt
i składamy w chusteczkę.
Czynność powtarzamy po
kolejnych 25 minutach.
4.Ciasto dzielimy na 2 części.
Z każdej formujemy prostokąt,
zwijamy, podwijając
końce, i zlepiamy brzegi. Bochenki
zostawiamy na ok. 20
minut na natłuszczonej i posypanej
mąką dużej blasze.
Robimy w poprzek 2-3 nacięcia.
Piekarnik rozgrzewamy
do 240 °C. Wkładamy garnuszek z wodą i blachę z bochenkami.
Pieczemy 35 minut.
Studzimy na kratce.
Komentarze