Chleb rustykalny

4.49 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis mam z internetu. Korzystam z niego, piekąc chleb co 2-3 dni.

Składniki:

  • Zaczyn:
    ● 45 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750)
    ● 1 g świeżych drożdży
    Ciasto:
    ● 45 dag mąki pszennej chlebowej
    ● 18 g soli
    ● 12 g drożdży
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb rustykalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: w dużym garnku
    mieszamy drożdże z mąką
    i 455 ml wody. Przykrywamy
    i odstawiamy na 14 godzin.
  • 2. Ciasto: zaczyn mieszamy
    z mąką i 170 ml ciepłej wody.
    Odstawiamy na 20 minut.
  • 3. Drożdże mieszamy w kilku
    łyżkach ciepłej wody i z solą
    dodajemy do ciasta. Wyrabiamy,
    przykrywamy i odstawiamy
    na ok. 70 minut w ciepłe
    miejsce. Po 25 minutach ciasto
    rozklepujemy w prostokąt
    i składamy w chusteczkę.
    Czynność powtarzamy po
    kolejnych 25 minutach.
  • 4. Ciasto dzielimy na 2 części.
    Z każdej formujemy prostokąt,
    zwijamy, podwijając
    końce, i zlepiamy brzegi. Bochenki
    zostawiamy na ok. 20
    minut na natłuszczonej i posypanej
    mąką dużej blasze.
    Robimy w poprzek 2-3 nacięcia.
    Piekarnik rozgrzewamy
    do 240 °C. Wkładamy garnuszek z wodą i blachę z bochenkami.
    Pieczemy 35 minut.
    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować