Zrobiłem zakwas więc trzeba było upiec chleb , wyszedł wyborny.
6 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
- 7 gr soli
- 250 gr mąki żytniej
- 250 gr mąki pszennej razowej
- 450 ml letniej wody przegotowanej
- 150 -200 gr zakwasu żytniego
- garść słonecznika
Chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy obie mąki z solą .
2.Dodajemy zakwas i letnią wodę .
3.Blaszkę 22x8x8 smarujemy olejem i posypujemy dowolną mąką .
4.Na blaszkę wykładamy ciasto które lekko dociskamy łyżką zmoczoną w zimnej wodzie i wygładzamy całość . Przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 5 godzin .
5.Po tym czasie ciasto wygładzamy łyżką zamoczoną w zimnej wodzie i posypujemy obficie słonecznikiem .
6.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy blaszkę z ciastem. Pieczemy ok. 50-60 minut. Chlebek układamy na kratce do wystygnięcia .
7.Po ostygnięciu zajadamy z masełkiem . Chlebek bez grama chemii ( no oprócz soli ) ale bez tego się już nie da inaczej . Sól w jedzeniu jest jak miłość w życiu , więc musi być.
Komentarze