Chleb żytni na zakwasie

4.5 (175 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zrobiłem zakwas więc trzeba było upiec chleb , wyszedł wyborny.

  • 6 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - 7 gr soli
    - 250 gr mąki żytniej
    - 250 gr mąki pszennej razowej
    - 450 ml letniej wody przegotowanej
    - 150 -200 gr zakwasu żytniego
    - garść słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zakwas

Chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszamy suche składniki. 1. Mieszamy obie mąki z solą .
  • Dodajemy zakwas. 2. Dodajemy zakwas i letnią wodę .
  • Smarujemy blaszkę . 3. Blaszkę 22x8x8 smarujemy olejem i posypujemy dowolną mąką .
  • Wykładamy ciasto. 4. Na blaszkę wykładamy ciasto które lekko dociskamy łyżką zmoczoną w zimnej wodzie i wygładzamy całość . Przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 5 godzin .
  • Posypujemy słonecznikiem. 5. Po tym czasie ciasto wygładzamy łyżką zamoczoną w zimnej wodzie i posypujemy obficie słonecznikiem .
  • Chlebek gotowy. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy blaszkę z ciastem. Pieczemy ok. 50-60 minut. Chlebek układamy na kratce do wystygnięcia .
  • Smacznego. 7. Po ostygnięciu zajadamy z masełkiem . Chlebek bez grama chemii ( no oprócz soli ) ale bez tego się już nie da inaczej . Sól w jedzeniu jest jak miłość w życiu , więc musi być.

Porady

Chleb jest pyszny choć wymaga trochę czasu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka razowa Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować