Kruche rogaliki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Zimne masło posiekać z mąką i cukrem pudrem na stolnicy. Na środku zrobić wgłębienie i strumyczkiem wlewać piwo. Ciasto zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub dolać piwa. Ciasto powinno być elastyczne. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w lodówce na godzinkę (lub dłużej).
Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą cienko rozwałkować na kształt koła, a te pokroić nożem na równe trójkąty. Na środku trójkącików nałożyć łyżeczkę powideł. Zwinąć w rogaliki (zaczynając od szerszej strony, kończąc na węższej).
Tak uformowane ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieścić w lodówce na 15 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Rogaliki piec przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wystudzić na kratce.
2.Lukier: Szklankę cukru pudru wymieszać z 4 łyżkami mleka do uzyskania gęstego lukru. Udekorować nim rogaliki. Smacznego!
Komentarze