W naczyniu mieszamy zakwas z wodą i obiema mąkami. Owijamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Nasiona owsa i płatki zalewamy wodą i także odstawiamy na noc by napęczniały.
Nazajutrz :
Cały zaczyn z dnia poprzedniego
800g mąki
450 ml wody
1,5 łyżki suszonych drożdży ( użyłam 15g świeżych )
2 łyżki soli
1 łyżka miodu
namoczone ziarna i płatki
Chleb owsiany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziarna i płatki odsączamy na sitku godzinę przed wyrabianiem chleba.
Do miski z zaczynem wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, w której rozpuszczamy łyżkę miodu. Dobrze mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy drożdże (jeśli używamy świeżych, rozpuszczamy je w 2 łyżkach ciepłej wody ), sól i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4-5 minut. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od ścianek miski, dodajemy ziarna i płatki. Mieszamy chwilę i odstawiamy na dwie godziny by wyrosło. W między czasie ciasto składamy trzykrotnie (jak kopertę po to, by dobrze odpowietrzyć ciasto ) w odstępach 45-45-30 minut. Wyrośnięte i przefermentowane ciasto formujemy w okrągły bochenek i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia (ok.1 godz.).
Pieczemy w naparowanym piekarniku ( na dnie pieca ustawiamy naczynie z wodą ) nagrzanym do 200ºC przez 40-45 minut. Studzimy w piekarniku.
Komentarze