Ruskie pierogi w ziołowym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych, często robię ich różne wariacje. Dzisiaj do ciasta dodałam soli ziołowej i szałwii, a do farszu papryczki chili.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • farsz:
    0,5 kg białego sera
    około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    3 cebule
    3 łyżki masła
    sól morska
    pieprz czarny
    gałka muszkatołowa
    2 papryczki chili

    ciasto:
    kg mąki u mnie typ 500
    kostka masła ok. 20 dag
    ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka
    opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
    sól ziołowa
    około 15 listków szałwii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Ruskie pierogi w ziołowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Szalotkę kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Do zrumienionej szalotki dodajemy posiekane chili. Doprawiamy solą i chwilę dusimy.
    Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy uduszoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę, sól i posiekane listki szałwii. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało.

    Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów.
    Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z wody z dodatkiem śmietany lub sosu ziołowo śmietanowego albo odsmażane z sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować