pierogi ruskie

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Mam zaszczyt zaprezentować wspaniały przepis na ruskie pierogi w wykonaniu mojej mamy. Zawsze kiedy tylko zawitam u mamy to o nie proszę i po wspólnym ich zrobieniu objadamy się nimi wspólnie. Jak je zrobić dowiesz się oglądając prezentowany filmik kulinarny. Na którym Mama i ja lepimy wspólnie pierogi. Nadzieniem jest biały półtłusty ser w równowadze z gotowanymi ziemniakami. Sprężyste ciasto ręcznie wyrabiane to podstawa dobrych pierożków. To jest prawdziwa Kuchnia Polska.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Skład Farsz: Nadzienie: 400 g. ser półtłusty,400 g. Gotowanych ziemniaków 100 g. Słoniny. Sól, jedna duża cebula.
    Ciasto: Około jednego kilograma mąki, woda, sól, odrobina oleju, jedno jajko.
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpoczynamy od przeciśnięcia sera i ziemniaków przez praskę w proporcji jeden do jednego. Do farszu dodajemy cebulę, słoninę którą wcześniej podsmażany aż uzyskamy złotawy kolor. Po czym ten roztopiony tłuszcz z cebulą mieszamy z farszem. Wszytko doprawiamy do smaku.
  • 2. Z mąki, jajka, oleju, wody wyrabiamy ciasto.
  • 3. Następnie lepimy pierogi, których nadzieniem będzie wcześniej zrobiony farsz.
    Pierogi gotujemy w posolonej wodzie po ich wypłynięciu na powierzchnię przez około 5 min.
    Do pierogów dodajemy omastę zrobioną z wytopionego boczku lub słoniny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować