Ruskie pierogi w zielonym cieście

  • wyświetlono: 127 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Ciasto z dodatkiem niedźwiedziego czosnku.

  • 40 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
1 kg mąki krupczatki
3 łyżki zmiksowanego czosnku niedźwiedziego
0,5 szklanki oleju
łyżeczka soli
2-3 szklanki gorącej wody(zależy od suchości mąki)
Farsz:
300 g białego sera
700 g ugotowanych ziemniaków
100 g masła
2-3 cebule
sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Ruskie pierogi w zielonym cieście

  • 1. Mąkę, olej, sól, papkę z czosnku niedźwiedziego mieszamy, dolewamy gorącą wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Kulę ciasta przykrywamy odstawiamy na 30 minut. Farsz - cebulę drobniutko kroimy, smażymy do miękkości na maśle. Ser, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem dokładnie mieszamy. Z ciasta odcinamy kawałki, wałkujemy placuszki, nakładamy farsz, formujemy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut od czasu wypłynięcia. Podajemy np. z kwaśną wiejską śmietaną.

Porady

Jeśli zostanie się ciasta można je zamrozić. Do ciasta zamiast czosnku niedźwiedziego można dodać szpinak.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serpierogiczosnekziemniakiczosnek niedźwiedziruskie

Komentarze

Podobne przepisy

penne

Dodane przez: polcia

Penne w Zielonym Sosie

Szybki obiad lub kolacja z patelni.

Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem...

Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi...

Krokiety "ruskie"

Dodane przez: joanna30

Krokiety "ruskie"

Bardzo smaczne i sycące danie....

Dodane przez: zzewa

Mintaj w zielonym cieście

Gotowanie dla moich 2 synów i męża...

Pulpety z indyka w zielonym sosie

Dodane przez: smak i uczucie

Pulpety z indyka w zielonym sosie

Delikatne pulpety z mięsa indyczego,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE