Ruskie pierogi w zielonym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, olej, sól, papkę z czosnku niedźwiedziego mieszamy, dolewamy gorącą wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Kulę ciasta przykrywamy odstawiamy na 30 minut. Farsz - cebulę drobniutko kroimy, smażymy do miękkości na maśle. Ser, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem dokładnie mieszamy. Z ciasta odcinamy kawałki, wałkujemy placuszki, nakładamy farsz, formujemy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut od czasu wypłynięcia. Podajemy np. z kwaśną wiejską śmietaną.
Porady
Jeśli zostanie się ciasta można je zamrozić. Do ciasta zamiast czosnku niedźwiedziego można dodać szpinak.
Komentarze