Ruskie pierogi w zielonym cieście

5 (166 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z dodatkiem niedźwiedziego czosnku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    3 łyżki zmiksowanego czosnku niedźwiedziego
    0,5 szklanki oleju
    łyżeczka soli
    2-3 szklanki gorącej wody(zależy od suchości mąki)
    Farsz:
    300 g białego sera
    700 g ugotowanych ziemniaków
    100 g masła
    2-3 cebule
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Ser

Ruskie pierogi w zielonym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, olej, sól, papkę z czosnku niedźwiedziego mieszamy, dolewamy gorącą wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Kulę ciasta przykrywamy odstawiamy na 30 minut. Farsz - cebulę drobniutko kroimy, smażymy do miękkości na maśle. Ser, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem dokładnie mieszamy. Z ciasta odcinamy kawałki, wałkujemy placuszki, nakładamy farsz, formujemy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut od czasu wypłynięcia. Podajemy np. z kwaśną wiejską śmietaną.

Porady

Jeśli zostanie się ciasta można je zamrozić. Do ciasta zamiast czosnku niedźwiedziego można dodać szpinak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować