Bardzo smaczna i rozgrzewająca zupa, która nadaje się rewelacyjnie na jesienny wieczór lub obiad. Robi się ją bardzo szybko, a podana z makaronem jest sycącym posiłkiem.
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
2 żółte papryki
1 czerwona papryka
5 cm pora
1/ 4 średniego selera
1 średnia marchewka
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
odrobina chilli
sól
pieprz
Rozgrzewająca zupa paprykowo - pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z umytych papryk usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również kroję w większą kostkę.
2. Pokrojone warzywa wkładam do garnka i zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję około 15minut na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie.
3. Do zupy dodaję koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy a następnie wszystko blenduję na jednolity krem.
4. Podaję z makaronem.
Komentarze