Rozgrzewająca zupa pomidorowa

4.33 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest taka zupa, którą według powtarzanego sloganu lubią wszyscy... No to z czym tu poszaleć w kulinarnych fantazjach, jeżeli wszyscy to znają i przynajmniej konsumowali, nawet jeżeli sami nie gotują!
A jednak udało mi się uzyskać nieco inny wariant tej klasyki kulinarnej, dzięki dodatkowi żółtej pasty curry, której może zbyt pikantny smak przełamałem dodając natkę kolendry.
Wierzcie, że ta zupa porządnie rozgrzewa! Ci, którzy nie wierzą, niech sami spróbują ją przyrządzić. Pomysł na nią powstał w listopadzie, miesiącu o krótkich dniach i ponurej pogodzie!
Ja życzę smacznego!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    100 g żółtej pasty curry
    4 łyżki posiekanej natki kolendry
    2 łyżki oleju sezamowego
    sól
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem z pomidorów

Rozgrzewająca zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewająca zupa pomidorowa 1. Pomidory kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju przez kilka minut, pod koniec dodając pastę curry. Zalewamy wrzątkiem ( 1 litr ). Chwilę gotujemy, lekko studzimy i miksujemy.
    Przygotowany wywar przecieramy przez sito, ponownie podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą. Podajemy z posiekaną natką kolendry i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować