ZUPA PAPRYKOWO-POMIDOROWA

4.49 (201 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka i lekka zupa krem z papryki i pomidorów oraz drobnym makaronem, podana ze świeżym tymiankiem. Idealna zupa na ciepłe letnie dni, gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni, a przecież coś jeść trzeba. Zupa gotowa jest w 20-30 minut! A w smaku jest znakomita

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    2 ziemniaki
    2 czerwone papryki
    4 pomidory
    1 łyżka pasty paprykowej ostrej
    1/2 szklanki drobnego makaronu
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Dania jednogarnkowe

Zupa paprykowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy na mniejsze kawałki.W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz paprykę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone ziemniaki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i smażymy około 2 min., a następnie zalewamy 1 l gorącej wody. Przyprawiamy pastą paprykową, papryką słodką mieloną, solą oraz pieprzem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, a następnie zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze wody. Na końcu dodajemy drobny makaron (u mnie: w kształcie ryżu) i gotujemy, aż będzie miękki. Podajemy ze świeżym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować