Sernik z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszny sernik na kakaowym cieście z wyraznie wyczuwalnym musem śliwkowym. Ciasto znakomite na podwieczorek do kawy lub kubka gorącej czekolady.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:

    spód:
    160 g herbatników kakaowych
    50 g masła

    na mus śliwkowy:
    430 g śliwek (masa bez pestek)
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka cynamonu
    4 łyżeczki cukru

    masa serowa:
    500 g mielonego sera
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1/4 szklanki śmietany kremówki
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z musem śliwkowym 1. Herbatniki wkładam do robota kuchennego i miksuję na jednolitą masę, masło rozpuszczam i dodaję do herbatników; masą wykładam blachę. Podpiekam w temperaturze 170 stopni około 15 minut.
    Do garnka wrzucam śliwki, dodaję 3 łyżki wody, cukier oraz cynamon. Kiedy śliwki są miękkie i zaczynają rozpadać się blenduję je na jednolitą masę. Kiedy mus ostygnie dodaję budyń (proszek) i dokładnie mieszam.
    Ser miksuję z cukrem, dodaję mąkę oraz kremówkę. Następnie dodaję pojedynczo jajka i miksuję na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników.
    Na podpieczony spód wykładam 3 łyżki masy sernikowej i 3 łyżki musu śliwkowego i ponownie masę sernikową. Postępuję tak do zużycia obu mas.
    Piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku 75 minut.

Porady

Ciasto wygląda rewelacyjnie w okrągłej formie. Przepis jest na formę o średnicy 19 cm. Jeśli chcemy go upiec w większej formie należy zwiększyć dwukrotnie składniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki Ser z wiaderka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować