Rosół z pieczonych ćwiartek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec ćwiartki kurczaka posypując solą i smarując olejem, piec w 240 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika, po 15 minutach zwiększyć moc do 250 stopni
2.W czasie gdy ćwiartki kończą się piec do garnka wlać dwa litry wody dodać suszoną włoszczyznę lub świeże warzywa, przyprawę uniwersalną i zagotować. Następnie przełożyć upieczone ćwiartki i na bardzo wolnym ogniu gotować około 1,5 godziny w międzyczasie gotowania dodać ziela liść oraz 2 łyżki natki pietruszki
3.Przed końcem gotowania się rosołu dodać czosnek pokrojony w kostkę, kostki magii choć nie koniecznie a 5 minut przed końcem dodać jeszcze dwie łyżki natki pietruszki i zdjąć z ognia po lekkim zagotowaniu
4.Ugotowany rosół podałam z makaronem i kawałkiem mięsa z pieczonego kurczaka
Komentarze