Rosół z pieczonych ćwiartek kurczaka

3 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kto ma dziś rosół ? ja przygotowałam w innej wersji niż tradycyjny chcecie przepis więc zapraszam na mój blog gdzie już czeka opisany z dokładnością

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 sztuki ćwiartki kurczaka,
    0,5 łyżki soli drobnej,
    1 łyżka oleju,
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    2 plastry korzenia selera,
    4 łyżki natki pietruszki,
    2 kostki magii 4 g każda ( można pominąć ),
    1 spory ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Rosół

Rosół z pieczonych ćwiartek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Upiec ćwiartki kurczaka posypując solą i smarując olejem, piec w 240 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika, po 15 minutach zwiększyć moc do 250 stopni
  • rosół 2. W czasie gdy ćwiartki kończą się piec do garnka wlać dwa litry wody dodać suszoną włoszczyznę lub świeże warzywa, przyprawę uniwersalną i zagotować. Następnie przełożyć upieczone ćwiartki i na bardzo wolnym ogniu gotować około 1,5 godziny w międzyczasie gotowania dodać ziela liść oraz 2 łyżki natki pietruszki
  • rosół 3. Przed końcem gotowania się rosołu dodać czosnek pokrojony w kostkę, kostki magii choć nie koniecznie a 5 minut przed końcem dodać jeszcze dwie łyżki natki pietruszki i zdjąć z ognia po lekkim zagotowaniu
  • rosół 4. Ugotowany rosół podałam z makaronem i kawałkiem mięsa z pieczonego kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować