Rosół drobiowy

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

U nas rosół bywa, jak mamy na niego ochotę. Rzadko w weekendy, gdyż mamy więcej czasu, który możemy przeznaczyć na „wymyślne” dania lub kilka jednocześnie. Jak zauważyliście przybył nam kolejny kociak, Yadzia. Uwielbia ona gotowanego kurczaka, więc ugotowaliśmy jej ćwiartki. Szkoda było wylać wywar, więc popełniliśmy dla nas rosół.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże ćwiartki z kurczaka (około 600 g)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    1 por (zielona część)
    2 suszone prawdziwki
    2 cebule
    5 liści laurowych
    3 ziarna ziela angielskiego
    makaron
    1 duży pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosół drobiowy 1. Ćwiartki kurczaka zalewamy zimną wodą, kilka cm nad powierzchnię mięsa, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu 60 min. Mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy przez drobne sito.
    Wrzucamy warzywa, grzyby, natkę pietruszki (1/2 pęczka), liście laurowe i ziele angielskie. Dolewamy zimną wodę, kilka cm nad poziom warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości jarzyn.
    Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Podajemy z posiekaną pietruszką i ulubionym makaronem. U nas orkiszowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować