Rolowana karkówka o nadzieniu śliwkowo-cukiniowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam łączyć owoce w daniach mięsnych. Zazwyczaj staram się dodać do moich dań nutkę słodyczy, bo bardzo to lubię.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki
    0,5 kg śliwek węgierek
    1 mała cukinia
    gałązka świeżego lubczyku lub suszonego
    1 łyżka majeranku
    sól i pieprz do smaku
    przyprawa do karkówki

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    mąka
    ciepła woda do podlewania mięsa+kostka rosołowa
    wykałaczki do spięcia mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Zrazy

Rolowana karkówka o nadzieniu śliwkowo-cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka 1. Karkówkę kroimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy i wcieramy przyprawy w karkówkę. na każdy plaster mięsa kładziemy 3 okrągłe plasterki cukinii i po jednej śliwce bez pestki.
  • karkówka 2. Roladki zwięźle zawijamy i spinamy wykałaczkami tak aby nam mięso się nie rozpadło podczas obsmażania. następnie roladki obtaczamy w mące.
  • karkówka 3. Roladki układamy na rozgrzanym oleju. Obsmażamy na rumiany kolor. dodajemy kilka śliwek bez pestek na patelnię oraz gałązkę lubczyku. Mięso zalewamy ciepłą wodą z kostką rosołową zakrywając mięso i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • karkówka 4. Gdy już odparuje nam woda to mięso pozostanie w sosie własnym. Wyjmujemy mięso ,a sos przecieramy przez sito ,aby uzyskać aksamitną konsystencję.

Porady

Do tej potrawy można użyć dowolnego mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować