Uwielbiam łączyć owoce w daniach mięsnych. Zazwyczaj staram się dodać do moich dań nutkę słodyczy, bo bardzo to lubię.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg karkówki
0,5 kg śliwek węgierek
1 mała cukinia
gałązka świeżego lubczyku lub suszonego
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
przyprawa do karkówki
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka
ciepła woda do podlewania mięsa+kostka rosołowa
wykałaczki do spięcia mięsa
Rolowana karkówka o nadzieniu śliwkowo-cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy i wcieramy przyprawy w karkówkę. na każdy plaster mięsa kładziemy 3 okrągłe plasterki cukinii i po jednej śliwce bez pestki.
2.Roladki zwięźle zawijamy i spinamy wykałaczkami tak aby nam mięso się nie rozpadło podczas obsmażania. następnie roladki obtaczamy w mące.
3.Roladki układamy na rozgrzanym oleju. Obsmażamy na rumiany kolor. dodajemy kilka śliwek bez pestek na patelnię oraz gałązkę lubczyku. Mięso zalewamy ciepłą wodą z kostką rosołową zakrywając mięso i dusimy pod przykryciem do miękkości.
4.Gdy już odparuje nam woda to mięso pozostanie w sosie własnym. Wyjmujemy mięso ,a sos przecieramy przez sito ,aby uzyskać aksamitną konsystencję.
Komentarze