Zapraszam na pulpeciki w warzywnym sosie. Szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Smaczne i sycące - można je podać z ziemniakami, kaszą lub makaronem.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Na pulpeciki :
20 dag mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 jajko
3- 4 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Na sos :
0,5 l wody
1 mała cukinia ( 200 gram )
1 duża marchew
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki zimnej wody + 1 łyżeczka mąki
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Pulpeciki w sosie cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Warzywa i natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Marchew i cukinię kroimy w kostkę. Natkę pietruszki kroimy na drobno.
Do miski wkładamy wszystkie składniki na pulpeciki i wyrabiamy masę, formujemy pulpety i wkładamy do gotującej się wody.
W międzyczasie pokrojone warzywa na sos przesmażamy na rozgrzanym oleju i dokładamy do garnka z pulpecikami, gotujemy do miękkości warzyw. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę. Gdy warzywa są miękkie dokładamy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy.
Na samym końcu wlewamy wodę z mąką i ponownie zagotowujemy.
Komentarze