Pulpeciki w sosie cukiniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pulpeciki w warzywnym sosie. Szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Smaczne i sycące - można je podać z ziemniakami, kaszą lub makaronem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na pulpeciki :
    20 dag mięsa mielonego
    1 ząbek czosnku
    1/2 małej cebuli
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    1 jajko
    3- 4 łyżki bułki tartej
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    Na sos :
    0,5 l wody
    1 mała cukinia ( 200 gram )
    1 duża marchew
    1/2 średniej cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    4 łyżki zimnej wody + 1 łyżeczka mąki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Jajko

Pulpeciki w sosie cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki w sosie cukiniowym 1. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Warzywa i natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Marchew i cukinię kroimy w kostkę. Natkę pietruszki kroimy na drobno.
    Do miski wkładamy wszystkie składniki na pulpeciki i wyrabiamy masę, formujemy pulpety i wkładamy do gotującej się wody.
    W międzyczasie pokrojone warzywa na sos przesmażamy na rozgrzanym oleju i dokładamy do garnka z pulpecikami, gotujemy do miękkości warzyw. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę. Gdy warzywa są miękkie dokładamy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy.
    Na samym końcu wlewamy wodę z mąką i ponownie zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować