Ketchup śliwkowo-gruszkowy

4.33 (18 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Robiłam pierwszy raz ten ketchup,sos-kto jak woli.Aromat goździków rozchodził się po całym domu,że aż poczułam magię świąt.Tak ten ketchup sprawdzi się idealnie przy świątecznym stole jako dodatek do mięsa,sałatek a nawet ryby.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 gruszki
    0,5 kg śliwek
    jabłko
    10 goździków
    ½ łyżeczki gorczycy
    ½ łyżeczki cynamonu
    100 ml octu jabłkowego
    1 cebula
    łyżka oleju kokosowego
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.33 (18 ocen)

Ketchup śliwkowo-gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ketchup 1. Owoce myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Do garnka wsypujemy goździki oraz gorczycę. Prażymy, aż przyprawy zaczną wydobywać aromat. Następnie dodajemy olej i na podgrzany wrzucamy cebulkę. Smażymy, aż się zeszkli.Następnie dorzucamy owoce, cynamon, wlewamy 100 ml octu jabłkowego i gotujemy.
    Gdy owoce będą już miękkie blendujemy wszystko na gładki mus i doprawiamy octem i cukrem.
    Gorący sos przelewamy do małych, wyparzonych wcześniej słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować