Ketchup śliwkowo-gruszkowy

4.33 (18 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Robiłam pierwszy raz ten ketchup,sos-kto jak woli.Aromat goździków rozchodził się po całym domu,że aż poczułam magię świąt.Tak ten ketchup sprawdzi się idealnie przy świątecznym stole jako dodatek do mięsa,sałatek a nawet ryby.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 gruszki
    0,5 kg śliwek
    jabłko
    10 goździków
    ½ łyżeczki gorczycy
    ½ łyżeczki cynamonu
    100 ml octu jabłkowego
    1 cebula
    łyżka oleju kokosowego
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.33 (18 ocen)

Ketchup śliwkowo-gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ketchup 1. Owoce myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Do garnka wsypujemy goździki oraz gorczycę. Prażymy, aż przyprawy zaczną wydobywać aromat. Następnie dodajemy olej i na podgrzany wrzucamy cebulkę. Smażymy, aż się zeszkli.Następnie dorzucamy owoce, cynamon, wlewamy 100 ml octu jabłkowego i gotujemy.
    Gdy owoce będą już miękkie blendujemy wszystko na gładki mus i doprawiamy octem i cukrem.
    Gorący sos przelewamy do małych, wyparzonych wcześniej słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować