Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przygotowanie wytwornego śniadania świątecznego wcale nie musi być trudne,ta przekąska ma wspaniały lekko cebulowo-maślany smak.

  • 40 min

Składniki:

  • 8-10 jaj
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    5 dag rolady ustrzyckiej
    4 łyżki masła
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka musztardy łagodnej
    2 łyżki tartej bułki
    1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    2 łyżki posiekanej rzeżuchy do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku,obieramy ze skorupek.Obrane jajka kroimy na połówki i wyciągamy żółtka.
  • 2. Roladę ustrzycką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,natkę pietruszki drobno posiekać.Cebulkę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła. Żółtka pokruszyć drobno do miseczki dodać śmietanę starty ser natkę pietruszki,resztę masła dodać bułkę tartą oraz zeszkloną cebulkę,dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku doprawić do smaku solą pieprzem i utrzeć wszystko razem na gładką masę. Z tak przygotowanego farszu zwilżoną lekko dłonią formujemy kuleczki i wkładamy w zagłębienia białek lekko spłaszczając.
  • 3. Tak przygotowane jajka układamy w formie żaroodpornej lekko wysmarowanej masłem i wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy do lekkiego zrumienienia. Wyciągamy studzimy i posypujemy posiekaną rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować