Pulpety w sosie cukiniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W sezonie na cukinie trzeba z niej korzystać ile się da, proponuję więc pulpeciki w sosie cukiniowym :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mielonej szynki wieprzowej
    1 cebula
    1 średnia cukinia
    1 jajko
    kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu chili
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    przyprawa do mielonego
    1 jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy Szynki

Pulpety w sosie cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z posiekanym porem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 łyżką sosu chili, jajkiem i przyprawą do mielonego.
    Cebulę pokroić w kostkę, cukinię w razie potrzeby wydrążyć i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Wrzucić do rondla, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Dodać 1 łyżkę sosu chili, sos sojowy, curry i kurkumę i wymieszać. Z mięsa formować niewielkie pulpeciki i wkładać do sosu. Dusić około 5 minut, a następnie delikatnie wymieszać i dusić jeszcze 10-15 minut. Zdjąć z palnika, a kiedy przestanie się gotować wymieszać z jogurtem. Podawać z ryżem. Smacznego :)

Porady

Składniki na 4 porcje. Kaloryczność 1 porcji podanej z ryżem to 397 kcal. Węglowodany 53,8 g Tłuszcz 7,6 g Białko 28,1 g

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować