Roladki nadziane pesto z rukoli z nutą chrupiących orzeszków piniowych

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach fileta z kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję go w ciekawym połączeniu z bogatą w witaminy świeżą rukolą w postaci bardzo aromatycznego pesto, delikatną mozzarellą i bogatymi w substancje odżywcze chrupiącymi orzeszkami piniowymi.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800g fileta z kurczaka
    8 plastrów mozzarelli
    5 łyżek przyprawy do złocistego kurczaka
    sól
    pieprz
    olej

    Pesto z rukoli:
    60g świeżych liści rukoli
    1 ząbek czosnku
    60ml oliwy z oliwek
    15ml soku limonki
    80g orzeszków piniowych
    40g parmezanu
    sól morska
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki nadziane pesto z rukoli z nutą chrupiących orzeszków piniowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.
  • 2. Liście rukoli, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki pini i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto, następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta, ułożyć plaster mozzarelli i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę skropić olejem, obtoczyć w przyprawie do złocistego kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mozzarella Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować