Roladka nadziewana jest żurawiną, serem camembert i orzechami włoskimi, a wcześniej marynowana w musztardzie dijon, miodzie i ziołach prowansalskich. Mięso miało być podane z kaszą gryczaną i puree
Roladka z polędwicy na puree kalafiorowym z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania mięsa:
mieszamy wszystkie składniki marynaty
umyte mięso rozkrajamy na prostokąt tak, abyśmy później mogli zrobić z niego roladę (został mi mały nierówny kawałek mięsa, który wykorzystałam do szaszłyka przygotowanego na gałązce rozmarynu)
mięso zanurzamy w marynacie, zostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu
na 1 minutę wrzucamy żurawinę i orzechy do wrzątku, gotujemy, odcedzamy
układamy żurawinę, ser i orzechy na polędwicy i zwijamy ja w roladę, można użyć dratwy lub mocnej nitki
na patelni obsmażamy mięso z każdej strony, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w "rękawie foliowym" na ok. 25 minut
po wyjęciu mięsa, kroimy je w plastry
z wywaru, który powstał podczas pieczenia robimy sos dodając łyżkę śmietany kremówki i doprawiając, chwilę gotujemy, aby sos nam zgęstniał
nierówne kawałki mięsa, które zostały nam przy okrajaniu mięsa nabiłam na gałązki rozmarynu, zanurzyłam w marynacie i grillowałam na patelni
2.Sposób przygotowania kaszy:
kalafior i kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją ujętą na opakowaniu
czosnek ugniatamy bokiem ostrej części noża na miazgę
do ugotowanego kalafiora dodajemy masło i połowę śmietanki, czosnek, przyprawy, miksujemy blenderem, śmietankę dodajemy stopniowo, aby kontrolować gęstość puree - nie może być zbyt gęste
do puree dodajemy kaszę i pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawiamy, mieszamy.
3.Podajemy danie wykorzystując pierścień do formowania jedzenia. Można dodać ciepłą żurawinę, polecam żurawinę z Ikea.
Komentarze