Roladka z polędwicy na puree kalafiorowym z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Roladka nadziewana jest żurawiną, serem camembert i orzechami włoskimi, a wcześniej marynowana w musztardzie dijon, miodzie i ziołach prowansalskich. Mięso miało być podane z kaszą gryczaną i puree

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • PUREE:
    - kasza gryczana palona w torebkach: 2 sztuki
    - Kalafior Hortex: 1 sztuka
    - śmietana deserowa 30%: 0.33 szklanki
    - pietruszka: 1 pęczek
    - czosnek ząbki utarte: 0.5 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - zioła prowansalskie do smaku: 1 łyżeczka
    - sól,pieprz, gałka: 0.5 łyżeczki
    MIęSO:
    - polędwiczka wieprzowa- 1 średnia: 1 sztuka
    - orzechy włoskie, podprażone na patelni (garść): 0.33 szklanki
    - żurawina suszona np. Bakalland: 0.33 szklanki
    - ser camembert: 50 gramów
    - musztardy dijon: 1.5 łyżeczki
    - miód naturalny: 1.5 łyżeczki
    - oliwa albo olej około: 6 łyżek
    - zioła prowansalkie,: 1 łyżeczka
    - śmietanka kremówka30%: 2 łyżki
    - rozmaryn - gałążka: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladka z polędwicy na puree kalafiorowym z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania mięsa:
    mieszamy wszystkie składniki marynaty
    umyte mięso rozkrajamy na prostokąt tak, abyśmy później mogli zrobić z niego roladę (został mi mały nierówny kawałek mięsa, który wykorzystałam do szaszłyka przygotowanego na gałązce rozmarynu)
    mięso zanurzamy w marynacie, zostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu
    na 1 minutę wrzucamy żurawinę i orzechy do wrzątku, gotujemy, odcedzamy
    układamy żurawinę, ser i orzechy na polędwicy i zwijamy ja w roladę, można użyć dratwy lub mocnej nitki
    na patelni obsmażamy mięso z każdej strony, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w "rękawie foliowym" na ok. 25 minut
    po wyjęciu mięsa, kroimy je w plastry
    z wywaru, który powstał podczas pieczenia robimy sos dodając łyżkę śmietany kremówki i doprawiając, chwilę gotujemy, aby sos nam zgęstniał
    nierówne kawałki mięsa, które zostały nam przy okrajaniu mięsa nabiłam na gałązki rozmarynu, zanurzyłam w marynacie i grillowałam na patelni
  • 2. Sposób przygotowania kaszy:
    kalafior i kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją ujętą na opakowaniu
    czosnek ugniatamy bokiem ostrej części noża na miazgę
    do ugotowanego kalafiora dodajemy masło i połowę śmietanki, czosnek, przyprawy, miksujemy blenderem, śmietankę dodajemy stopniowo, aby kontrolować gęstość puree - nie może być zbyt gęste
    do puree dodajemy kaszę i pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawiamy, mieszamy.
  • kasza z polędwiczką 3. Podajemy danie wykorzystując pierścień do formowania jedzenia. Można dodać ciepłą żurawinę, polecam żurawinę z Ikea.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować