Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

4.5 (142 ocen)

Oto nasza ulubiona wersja szaszłyków.

Składniki:


  • 400g polędwiczek wieprzowych
    12 pieczarek średniej wielkości
    8 pomidorków koktajlowych
    2 czerwone cebule
    250ml białego wina
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
  • 2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, pieczarki, pomidorki i cebulę w dowolnej kolejności.
  • 3. Całość posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką.
  • 4. Szaszłyki polewamy 1/2 przygotowanego wina i grillujemy do zarumienienia, w trakcie podlewając je ponownie winem. Możemy również upiec je w piekarniku (w 180 stopniach, przez 40 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować