Rolada biszkoptowa z jabłkami-delikatna, szybka i pyszna (pieczona razem z jabłkami)

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest ona niesamowicie prosta i szybka do zrobienia. Piecze się ją razem z jabłkami, nie trzeba ich prażyć. Wystarczy zetrzeć, rozłożyć na blaszce, wylać ciasto, upiec i zwinąć. Rolada jest niesamowicie delikatna, wilgotna, przepyszna.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pieczemy na dużej blaszce piekarnikowej moja ma wymiary około 43x38cm

    -5 jajek
    -szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
    -1/2 szklanki cukru
    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    -około 6 dużych jabłek (około 1 kg)
    -cukier waniliowy
    -2 łyżki cukru (jeśli mamy słodkie jabłka można dać mniej lub wcale)
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada biszkoptowa z jabłkami-delikatna, szybka i pyszna (pieczona razem z jabłkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Jak są bardzo soczyste odciskamy sok. Dodajemy cukier (jak są słodkie można dać jedną łyżkę lub wcale) dodajemy cukier waniliowy, mieszamy.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy masłem lub margaryną, wykładamy jabłka, wyrównujemy.

    CIASTO

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy 0,5 szklanki cukru. Miksujemy chwilę, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia. Następnie przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Robimy to powoli i delikatnie by nie zburzyć puszystości masy.
  • rolada 2. Ciasto wykładamy na jabłka, wyrównujemy. Wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około 25 minut.
  • 3. Po wyciągnięciu z piekarnika gorące ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem (żeby się nie przykleiło do papieru jak je odwrócimy) Przykrywamy papierem, przykładamy jakąś deseczkę, tacę itp i odwracamy tak by biszkopt był na dole a jabłka u góry. Ściągamy z jabłek papier i pomagając sobie drugim papierem, który jest pod biszkoptem zwijamy gorącą roladę. Nie sprawia to żadnych problemów. Ściągamy papier z rolady i studzimy ją. Jeśli mamy życzenie możemy ozdobić ja czekoladą.

    I gotowe. Roladę przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować