Rolada biszkoptowa ze śmietaną

4.5 (191 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pomimo swej prostoty, zawsze elegancko się prezentuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    4 łyżki mąki pszennej

    Na masę śmietanową:
    500 ml śmietany 30 %
    2,5 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki wody
    3-4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Rolada biszkoptowa ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 12-15 min w temp. 180 st na złoty kolor.
    Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier do pieczenia i ciasno zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pozostawić w tej formie do przestudzenia.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę.
  • 3. Przełożenie:
    Biszkopt rozwinąć, wyłożyć na niego masę śmietanową i równomiernie rozprowadzić. Roladę zwinąć i schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować