Rolada biszkoptowa ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 12-15 min w temp. 180 st na złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier do pieczenia i ciasno zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pozostawić w tej formie do przestudzenia.
2.Masa śmietanowa:
Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę.
3.Przełożenie:
Biszkopt rozwinąć, wyłożyć na niego masę śmietanową i równomiernie rozprowadzić. Roladę zwinąć i schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze