4 jajka
3 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub kukurydzianej/pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru lub w zdrowszej wersji erytrytolu
odrobina ekstraktu naturalnego z wanilią (można pominąć )
szczypta soli
KREM:
400g twarogu trzykrotnie zmielonego lub serek z wiaderka/Philadelphia/ serek naturalny
4-5 łyżeczek cukru lub dowolnego słodzidła
5-6 mandarynek + (1 do udekorowania góry)
Rolada z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić je z szczyptą soli, stopniowo dodając cukier na sztywną pianę. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka, odrobinę olejku waniliowego i przez chwilę jeszcze miksować. Na koniec do ubitej masy jajecznej dodać partiami wymieszaną, przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką, tak by nie było grudek. Gotową masę przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika, równomiernie rozprowadzić i wstawić do nagrzanego piekarnika (170°C góra-dół) Piec ok. 12-15 minut do lekkiego zrumienienia. 2.Gotowy biszkopt, jeszcze gorący przełożyć razem z tym papierem do pieczenia na czystą ściereczkę i zawinąć w rulon. Odstawić do przestudzenia.
KREM DO ROLADY :
1.Ser dokładnie wymieszać z cukrem na jednolitą masę i równomiernie ją rozprowadzić (odkładając 2 łyżki serowej masy do dekoracji) na całym wystudzonym biszkopcie, a następnie ułożyć na samym środku obrane i całe mandarynki po czym dokładnie wszystko zawinąć ściśle w roladę.Górę udekorować odłożoną wcześniej masą serową przy pomocy rękawa kuchennego i mandarynką. Odstawić do lodówki na 1h. Smacznego ❤
Komentarze