rolada ze śmietaną i brzoskwiniami

4.46 (193 ocen)

  • 50 min

Rolady to błyskawiczne i proste ciacha... ta jest właśnie taka...ale, ale... jeden kawałek to za mało, uważajcie... ;-)

  • 50 min

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jaja
    100 gramów cukru
    1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    100 gramów mąki pszennej tortowej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem śmietanowy:
    350 ml śmietany kremówki 30%
    1 łyżka żelatyny ( z minimalną górką)
    2 łyżki cukru pudru
    3 połówki brzoskwiń z puszki

    do przystrojenia:
    brzoskwinie
    100 gramów śmietanki 36%
    0,5 łyżki cukru pudru do śmietanki
Wystaw ocenę:

4.46 (193 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa Desery

Rolada ze śmietaną i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko. Zaraz potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, ucierać do połączenia składników.

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.


    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto ma być lekko złote, lecz absolutnie nie przypieczone na brzegach.

    1/4 szklanki zalewy z brzoskwiń podgrzać prawie do zagotowania, rozpuścić w niej żelatynę, dobrze wymieszać, schłodzić do temperatury pokojowej.
    Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, krótko zmiksować.
    3 połówki brzoskwiń pokroić na małe kawałeczki.
    Do żelatyny dodać 1 kopiastą łyżkę masy śmietanowej, wymieszać i wlać do całości kremu, szybko zmiksować na najszybszych obrotach. Do kremu wsypać pokrojone owoce, wymieszać łyżką. Krem wstawić do lodówki na krótką chwilkę, by lekko zgęstniał.

    Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na ostygnięty biszkopt, rozsmarowujemy po całości ( na brzegach zostawiamy puste około 3 cm).
    Delikatnie rolujemy roladę, wstawiamy ją do lodówki do stężenia kremu 9 optymalnie na minimum 2 godziny).

    Przed podaniem dekorujemy kawałkami pozostałych brzoskwiń i dekorujemy bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować