Rolada z karkówki z grzybami i kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rolada karkowa faszerowana kapustą z grzybami sprawdzi się nie na jednym stole na Święta lub inne okazję.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • karczek b/k - 1,30 kg
    Kapusta :
    suszone grzyby - 60 g
    kapusta kiszona - 280 g
    cebula - 1 szt
    sól
    pieprz
    olej lniany
    liście laurowe - 2 szt
    ziele angielskie - 3 ziarenka
    vegeta
    Dodatkowo :
    papryka słodka
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z karkówki z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą, tak aby grzyby były zakryte, odstawić do namoczenia na 3 godziny.
    Z wody wyjąć grzyby pokroić je na mniejsze kawałki przełożyć do garnka, dodać połowę wody, w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
    Następnie do grzybów dołożyć opłukaną i odciśniętą kapustę oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości grzybów i kapusty.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Rolada z karkówki z grzybami i kapustą 2. Karczek rozciąć wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę.
    Delikatnie go rozbić, posypać Vegetą, solą i pieprzem.
    Nałożyć farsz na mięso, zwinąć ścisło w roladę.
  • Rolada z karkówki z grzybami i kapustą 3. Wierzch rolady obsypać papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem, dobrze rozetrzeć.
    Przełożyć roladę do siatki na szynkę.
    Ułożyć roladę na blasze z piekarnika.
    Piec w piekarniku przez ok. 1 i 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C.
    Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować