PrzyslijPrzepis.plhttps://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rolada z karkówki z grzybami i kapustąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/24/rolada-z-karkowki-z-grzybami-i-kapusta_4.jpeg20481536https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rolada-z-karkowki-z-grzybami-i-kapusta
karczek b/k - 1,30 kg
Kapusta :
suszone grzyby - 60 g
kapusta kiszona - 280 g
cebula - 1 szt
sól
pieprz
olej lniany
liście laurowe - 2 szt
ziele angielskie - 3 ziarenka
vegeta
Dodatkowo :
papryka słodka
majeranek
Sposób przygotowania przepisu:
Rolada z karkówki z grzybami i kapustą
1.
Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą, tak aby grzyby były zakryte, odstawić do namoczenia na 3 godziny.
Z wody wyjąć grzyby pokroić je na mniejsze kawałki przełożyć do garnka, dodać połowę wody, w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
Następnie do grzybów dołożyć opłukaną i odciśniętą kapustę oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości grzybów i kapusty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.
Karczek rozciąć wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę.
Delikatnie go rozbić, posypać Vegetą, solą i pieprzem.
Nałożyć farsz na mięso, zwinąć ścisło w roladę.
3.
Wierzch rolady obsypać papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem, dobrze rozetrzeć.
Przełożyć roladę do siatki na szynkę.
Ułożyć roladę na blasze z piekarnika.
Piec w piekarniku przez ok. 1 i 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze