Rolada z karkówki

5 (161 ocen)

Danie dla zagorzałych mięsożerców, ale jest tak smaczne i aromatyczne że na pewno wszystkim podpasuje :)

Składniki:

  • kawał karkówki wieprzowej ok. 600 g
    10 plasterków salami
    1 mniejsza kiełbasa polska wędzona na surowo
    1 ogórek małosolny (może być konserwowy) pokrojony w plasterki
    1 cebula pocięta w talarki
    mały kawałek posiekanej papryczki chili
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
    por tylko biała część + pokrojony w kostkę pomidor bez skórki do obłożenia
    500 ml. delikatnie posolonej wody do podlania rolady
    sól, pieprz mielony, czosnek granulowany do posypania mięsa
    łyżka ketchupu łagodnego do posmarowania mięsa
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Dania główne

Rolada z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14sddg3 1. Karkówkę naciąć w 1/3 szerokości nie do końca, odwrócić i szerszą część przeciąć na pół również nie do końca, w ten sposób otrzymamy duży płat mięsa.
  • image-0y035w5 2. Rozklepać w miarę cienko, najlepiej przez folię spożywczą, wtedy jest mniejsza możliwość porobienia dziur w mięsie i nie zabrudzimy sobie otoczenia wokół.
  • image-1tkat0b 3. Płat mięsny lekko posolić, posypać pieprzem i czosnkiem granulowanym, posmarować cienko ketchupem, ułożyc na nim plastry salami, kiełbasy polskiej i ogórka, oprószyć wiórkami cebuli i posiekaną papryczką chili.
  • image-13ah5gs 4. Całość zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami.
  • image-1mqdcn9 5. Obtoczyć delikatnie w mące i przysmażyć na rumiano na gorącym oleju.
  • image-1o71dhi 6. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć pociętym w talarki porem i kawałakami pomidora, zalać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, najpierw pod przykryciem a na 15 minut przed końcem zdjąć pokrywę aby sos częściowo odparował.
  • image-1pifrn4 7. Gotową kroić ostrym nożem na szersze kawałki jednocześnie obejmując ją przez gumową rekawicę, aby się rolada nie rozpadła.
  • image-0qnqcd1 8. Doskonale smakuje z ziemniaczkami polanymi powstałym sosem porowo pomidorowym i mizerią.

Porady

Zimna rolada doskonale smakuje pocięta w plastry na kanapkach z dodatkiem chrzanu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Kiełbasa Mięso Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować