Danie dla zagorzałych mięsożerców, ale jest tak smaczne i aromatyczne że na pewno wszystkim podpasuje :)
Składniki:
kawał karkówki wieprzowej ok. 600 g
10 plasterków salami
1 mniejsza kiełbasa polska wędzona na surowo
1 ogórek małosolny (może być konserwowy) pokrojony w plasterki
1 cebula pocięta w talarki
mały kawałek posiekanej papryczki chili
mąka do obtoczenia
olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
por tylko biała część + pokrojony w kostkę pomidor bez skórki do obłożenia
500 ml. delikatnie posolonej wody do podlania rolady
sól, pieprz mielony, czosnek granulowany do posypania mięsa
łyżka ketchupu łagodnego do posmarowania mięsa
Rolada z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę naciąć w 1/3 szerokości nie do końca, odwrócić i szerszą część przeciąć na pół również nie do końca, w ten sposób otrzymamy duży płat mięsa.
2.Rozklepać w miarę cienko, najlepiej przez folię spożywczą, wtedy jest mniejsza możliwość porobienia dziur w mięsie i nie zabrudzimy sobie otoczenia wokół.
3.Płat mięsny lekko posolić, posypać pieprzem i czosnkiem granulowanym, posmarować cienko ketchupem, ułożyc na nim plastry salami, kiełbasy polskiej i ogórka, oprószyć wiórkami cebuli i posiekaną papryczką chili.
4.Całość zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami.
5.Obtoczyć delikatnie w mące i przysmażyć na rumiano na gorącym oleju.
6.Ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć pociętym w talarki porem i kawałakami pomidora, zalać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, najpierw pod przykryciem a na 15 minut przed końcem zdjąć pokrywę aby sos częściowo odparował.
7.Gotową kroić ostrym nożem na szersze kawałki jednocześnie obejmując ją przez gumową rekawicę, aby się rolada nie rozpadła.
8.Doskonale smakuje z ziemniaczkami polanymi powstałym sosem porowo pomidorowym i mizerią.
Porady
Zimna rolada doskonale smakuje pocięta w plastry na kanapkach z dodatkiem chrzanu
Komentarze