Rolada z czerwonymi porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna rolada z czerwonymi porzeczkami. Do wykonania w kilka minut plus pieczenie. Kwaśne owoce zatopione w słodkim cieście. Bardzo polecam.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    3 jajka
    3 łyżki cukru trzcinowego
    3 łyżki zimnej wody
    3 łyżki mąki tortowej
    pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:

    około 1 szklanka czerwonych porzeczek
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Rolada

Rolada z czerwonymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier trzcinowy i waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Posypujemy oczyszczonymi, umytymi i dokładnie osuszonymi porzeczkami.
  • 2. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę. Studzimy.
  • 3. Oprószamy cukrem pudrem, kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować