Malinowa rolada

4.37 (175 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna rolada biszkoptowa z lekką masą śmietanową z malinami.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    4 duże jajka
    100 g cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    100 g mąki pszennej

    masa:
    1/2 szklanki wody
    1 malinowa galaretka
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    150 g malin
Wystaw ocenę:

4.37 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Rolada

Malinowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 26x41 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 12 minut. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie go zerwać. Zaraz zwinąć dłuższym bokiem w rulon. Zawinąć w ściereczkę, odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Wodę wlać do garnka, zagotować. Do gorącej ale nie gotującej się wody wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
    Śmietankę ubić, miksując wlać galaretkę. Wsypać maliny, wymieszać. Szybko wyłożyć na biszkoptowe ciasto, zawinąć. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować