Rolada kukurydziana z porzeczkami czerwonymi

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszny letni deser:)

Składniki:

  • Biszkopt kukurydziany:
    3 jajka
    4 łyżki mąki kukurydzanej-73 g
    10 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru brzozowego- 10 g
    1 łyżeczka stevii
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    250 g jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu
    1 galaretka z czarnej porzeczki
    200 ml wody
    120 g czerwonych porzeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada kukurydziana z porzeczkami czerwonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25386nb 1. W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia.
  • image-0dfjdip 2. Do misy miksera przełożyć jajka i ubić je aż będą puszyste. Dodać cukier i stevię i delikatnie wymieszać. Następnie dodawać sypkie składniki i mieszać na najniższych obrotach miksera.
  • image-1l96ekp 3. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wylać masę. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec w 180 st około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na czystą ściereczką. Delikatnie zdjąć papier ( troszkę ciężko odchodzić więc trzeba go powoli odrywać). Zrolować luźno i zostawić do ostygnięcia.
  • image-1vu5tms 4. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i odłożyć do lekkiego stężenia.
    Do misy miksera przełożyć jogurt i lekko go ubić, następnie partiami dodawać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Odłożyć na 5 min do lodówki.
  • image-22dfism 5. Biszkopt rozłożyć i rozsmarować masę jogurtową ( 2 łyżki masy zostawić do dekoracji). Następnie rozłożyć porzeczki i zrolować ściśle. Przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia udekorować resztą masy jogurtowej i kulkami porzeczek.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Mąka kukurydziana Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować