Polędwiczki z suszoną śliwką

4.75 (8 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad koniecznie spróbuj tego przepisu. Gwarantuje, że zniknie ze stołu w ekspresowym tempie. Delikatne mięso z polędwiczki pieczone w piekarniku, zanurzone w pysznym, aromatycznym sosem.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 polędwiczki wieprzowe
    • 35 śliwek suszonych
    • 2 cebule
    • 3 żabki czosnku
    • kostka rosołowa
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 szk. wody
    • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

4.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso myję, osuszam, za pomocą ostrego, długiego noża robię podłużny otwór. W każdym otworze umieszczam po piętnaście suszonych śliwek. Układam polędwiczki w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę 30 minut w 180°C. Po upieczeniu mięso kroję w plastry i układam w naczyniu.
  • danie 2. Cebulę, czosnek obieram, kroję na mniejsze kawałki i blenduję blenderem razem z pozostałymi śliwkami.
    Następnie przekładam do rondelka, podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą oraz pieprzem i gotuję do chwili zagotowania. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotuję. Sosem polewam polędwiczki.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować