Rolada czekoladowa z malinowym kremem

  • wyświetlono: 1253 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam rolady z kremem. Ta jest bardzo prosta, ale bardzo smaczna.

Iwona75

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
100 g mąki pszennej
100 g cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
50 g ciemnej czekolady (starta na wiórki)
2 łyżki cukru (do posypania ściereczki)

Krem malinowy:
250 g mascarpone
150 g malin (mrożone)
80 g cukru pudru

Dekoracja:
50 g białej czekolady
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada czekoladowa z malinowym kremem

  • 1. Maliny wrzuć do garnuszka, podgrzewaj tak długo aż się rozpadną, ok. 5 min., ciągle mieszając. Przetrzyj przez sitko. Otrzymany gęsty sok wymieszaj z mascarpone i cukrem pudrem. Można delikatnie mikserem, ale lepiej łyżką, żeby się ser nie zważył.
  • 2. Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia ciasta wyciągnij odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Zmniejsz obroty i wsyp wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladę. Mieszaj delikatnie, by piana zbytnio nie opadła.
  • 3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 30x41 cm i piecz 12-15 minut. W czasie pieczenia przygotuj bawełniany ręcznik, ułóż go na blacie i posyp cukrem.
  • 4. Ciasto po upieczeniu - natychmiast - przełóż na przygotowany ręcznik, papierem do góry. Papier zrywaj powoli, a roladę z ręcznikiem zwiń, wzdłuż dłuższego boku. Pozostaw tak do lekkiego ostudzenia (jakies 5-6 minut).
  • 5. Roladę delikatnie rozwiń, ale nie całkiem do końca, rozsmaruj krem i zwiń, usuń ręcznik i zawiń roladę w folię spożywczą. Włóż, na przynajmniej 3 godziny, do lodówki.
  • 6. Przygotuj polewę z białej czekolady. Na garnuszek z wodą (wody tylko trochę na dnie) postaw szklaną miskę, włóż połamaną czekoladę i wlej mleko i powoli rozpuść. Jeszcze płynną udekoruj roladę. Ponownie wstaw do lodówki na pół godziny, by czekolada zastygła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastoWielkanocbiała czekoladaświętaboże narodzeniemascarponebiszkopt kakaowyrolada kakaowarolada z krememkrem z mascarponerolada owocowarolada malinowamalinowy krem

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka z kremem malinowym

Dodane przez: Patrycja33

Karpatka z kremem malinowym

Myślę, że tradycyjną karpatkę wszyscy...

Malinowa rolada

Dodane przez: dorota w

Malinowa rolada

Delikatna rolada biszkoptowa z...

Rolada czekoladowa z malinami

Dodane przez: 2milutka

Rolada czekoladowa z malinami

Dość prosta do wykonania puszysta...

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Dodane przez: joanna1974

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Puszyste ciasto czekoladowe mega...

Lekka rolada z kremem czekoladowo-dyniowym i z bananem

Dodane przez: monikaT83

Lekka rolada z kremem czekoladowo-dyniowym...

Kolejny lekki deser. Biszkopt przygotowany...

Malinowa rolada

Dodane przez: Ewelina Marcin

Malinowa rolada

Lekkie sezonowe ciasto na bazie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE