Sernik w biszkopcie z kremem malinowym

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kremowy sernik waniliowy obłożony serowym kremem malinowym i kakaowym biszkoptem.  Ciasto jest wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Idealne do popołudniowej kawki ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
    6 jajek
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    750 g zmielonego twarogu
    250 g serka mascarpone

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    300 g malin (mogą być mrożone)

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    2 1/4 + 1/3 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki wrzątku
    3 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka żelatyny

    DEKORACJA:
    listki mięty



    Przepis właściwy:
    BISZKOPT KAKAOWY:

    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki wrzątku
    szczypta soli

    SERNIK WANILIOWY:

    500 g zmielonego twarogu
    250 g serka mascarpone
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    3 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    KREM MALINOWY:

    250 g zmielonego twarogu
    300 g malin (mogą być mrożone)
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Sernik w biszkopcie z kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum, wlać po jednym żółtku i gorącą wodę. Wyłączyć mikser i wsypać suche składnik. Delikatnie wymieszać łopatką i przelać do formy o wymiarach 21 x 25 cm.  Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na 2 równe blaty, uzyskując około 3 łyżek okruchów. Biszkopt lekko nasączyć naparem z mocnej herbaty.
  • Ser 2. W czasie, kiedy piecze się biszkopt można przygotować sernik. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg, serek mascarpone i cukry zmiksować. Odłożyć 3 łyżki tego słodkiego sera, a do reszty dodać mąkę ziemniaczaną i jajka. Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Przelać do formy o wymiarach 21 x25 z wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Piec przez około 40 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu odstawić do lodówki.
  • Mus malinowy 3. Krem malinowy. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić, aż napęcznieje.
    Maliny przełożyć do kielicha blendera i zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Tak uzyskany mus malinowy przelać do garnka, wsypać cukier i wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką wody. Mieszając zagotować mus. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić do całkowitego wystudzenia. Należy kontrolować gęstość.
  • Krem malinowy 4. Twaróg zmiksować i połączyć z malinami. Połowę gęstego kremu rozsmarować na biszkopcie, nałożyć sernik, krem malinowy i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować odłożony, słodki ser i posypać okruchami biszkopta. Ciasto po schłodzeniu można kroić i podawać ze świeżymi malinami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Mascarpone Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować