Rolada czekoladowa z malinami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dość prosta do wykonania puszysta rolada z kakaowym kremem maślanym i malinami zatopionymi w galaretce, doskonałe weekendowe ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca pani domu. Całkiem smaczna, polecam. Doskonały wypiek na różne okazje w tym świąteczne.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    15 dag cukru
    15 dag mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki ciemnego kakao

    Krem kakaowy:
    1 kostka masła 82%
    8 dag cukru pudru
    2 pełne łyżki ciemnego kakao
    1 łyżka likieru amaretto ewentualnie ciemnego rumu

    Galaretka:
    ½ torebki galaretki malinowej
    10 dag mrożonych lub świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Rolada Desery

Rolada czekoladowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski wsypać cukier, ubić mikserem na gęstą puszystą masę. Mąkę tortową wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do ubitej masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera a najlepiej ręcznie rózgą od miksera, aby nie utracić konsystencji piany.
  • 2. Ciasto wylać na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem pergaminowym, wygładzić szpatułką, włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół, piec 8-10 minut.
    Gorące ciasto wyjąć, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, zawinąć w rulon i zostawić do wystudzenia.
  • 3. Galaretka:
    Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, do wystudzonej włożyć mrożone maliny-należy uważać bo galaretka zsiada się natychmiast , trzeba się śpieszyć i wylać do małego prostokątnego naczynia, zostawić do całkowitego stężenia-najlepiej w lodówce, po czym pokroić na paski.
  • 4. Krem:
    Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, miksując stopniowo wsypywać cukier puder wymieszany z kakao, wymieszać z likierem lub rumem.


    Zimne ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki, wysmarować ¾ kremu, ułożyć paski galaretki, zawinąć w roladę, resztą kremu posmarować wierzch, udekorować tartą czekoladą i malinami, schłodzić w lodówce.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Krem kakaowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować